Matti Jokisen Leipomo on Valkeakoskella perustettu leipomo ja konditorialiike. Leipomon perusti Matti August Jokinen vuonna 1947 ja johti sitä aina kuolemaansa asti vuoteen 1978 saakka. Tämän jälkeen omistus ja vastuu siirtyivät hänen pojalleen, Seppo Jokiselle. Seppo Jokinen oli myös ammatiltaan leipuri, joten hän toimi isänsä leipomon johtotehtävissä tämän menehtymisen jälkeen. Matti Jokisen leipurin ura ei ole ollut ruusuilla tanssimista, vaan hän päätyi työhön kuin kaikki muutkin leipurit. Kovan työn jälkeen Jokisesta tuli yrittäjä ja hänen leipomostaan muodostui yksi Valkeakosken arvostetuimmista ja menestyneimmistä toiminimistä. Leipomon nimi oli ajan myötä painunut jokaisen valkeakoskelaisen mieleen.
Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa ihmisten elintaso ja varallisuus nousivat, jonka myötä myös leipomoiden määrä kasvoi. Valkeakoskelle perustettiin monia leipomoita, kuten esimerkiksi Laaksosen, Mielosen ja Väinölän Leipomot. Näinä aikoina nuori Matti Jokinen toimi paikallisen leipomon, Puotilan Leipomon, juoksupoikana. Yleistä oli juoksupojan etenevän myöhemmin oppipojaksi, mikä tapahtui myös Jokisen kohdalla. Oppipojasta hän siirtyi myöhemmin ammattioppiin. Tänä aikana hän toimi Valkeakoskella, mutta myös Kangasalla sijainneissa leipomoissa ja oppi kaiken mitä leipurilta vaaditaan.
Leipuriksi valmistuessaan Jokisella oli suunnitelmana perustaa oma leipomo ja lopulta hän löysikin sille mainion paikan. Hän aloitti liiketoimintansa Valkeakoskella sijaitsevan Säteri Lämpökeskuksen leivintuvassa. Lokakuussa vuonna 1947 Säterin johto suostui antamaan leivintuvan Jokiselle vuokralle, sillä leivintupaa oli käytetty hyvin vähän ja he katsoivat leipomon edesauttavan Säterin läheisyydessä sijaitsevan asuntoalueen elintarvikehuoltoa. Hetkeä myöhemmin leivintuvan kylkeen rakennettiin leipämyymälä ja ensimmäiset raaka-aineet saatiin muun muassa yrittäjäin tukija Oskari Salon antamilla tuilla.
Muutama vuosi Säterin tiloissa työskentelyn jälkeen Jokinen aloitti oman toimitilansa rakentamisen Ulvajanniemeen vuonna 1950 ja leipomo muutti sinne jo heti seuraavana vuonna. Uudessa toimitilassa oli leipomon ja liiketilan lisäksi myös asuintilat sekä myöhemmin siihen rakennettiin lisärakennus, jolloin tilat kaksinkertaistuivat. Omaan toimitilaan muuttaminen kasvatti kysyntää entisestään ja markkinointialue laajeni. Käyttöön otettiin myös pakettiauto, joka helpotti liikkumista, sillä aikaisemmin ainoina kuljetusmuotoina olivat toimineet polkupyörä ja juoksupoika.
Vuosien aikana Jokisen Leipomo teki paljon liikevoittoa. Tästä seurasi liikkeen muuttaminen osakeyhtiöksi vuonna 1965, jolloin pääosakkaita olivat itse Jokinen ja hänen vaimonsa Viivi Jokinen. Liikkeen muuttuessa osakeyhtiöksi myös leipomon toimitila vaihtui Roineenkatu 20:een. Uusi toimitila oli paljon suurempi aikaisempaan nähden. Rakennus oli kolmikerroksinen ja neliöiltään lähes tuhat. Leipomo myös työllisti enemmän ihmisiä ja parhaimmillaan siellä työskenteli 26 henkeä. Lisäksi leipomo alkoi teollistua, jolloin leivän valmistaminen käsityönä siirtyi koneelliseksi. Tuotannon teho kasvoi hurjasti ja kuljettaminen oli helpompaa, sillä käytössä oli jo neljä pakettiautoa
Liikkeen markkinointialue oli ollut aluksi vain Valkeakoski ja sen kyläläiset, mutta ei mennyt kauaakaan, kun Jokisen Leipomosta vietiin leipää lähikuntiin ja jopa Ruotsiin asti. Vuosina 1959-1970 liike laajeni voimakkaasti. Tällöin avattiin jopa kuusi myyntipistettä ja kahvilaa ympäri Valkeakoskea. Kahviloissa tarjottavat ruoka-annokset valmistettiin leipomorakennuksessa sijaitsevassa eineskeittiössä. Myöhemmin asiakkaiden toiveesta aloitettiin merkkipäiväpalvelu, joka toimitti pitoruokia jopa ihan asiakkaan luokse. 1970-luvun lopulla myyntiverkostoa supistettiin, jolloin keskityttiin suurempiin kokonaisuuksiin. Esimerkiksi vuonna 1976 Kahvila August siirrettiin 80-paikkaiseen Kenraalinrantaan, jota pystyttiin käyttämään ruokapaikan lisäksi kokouksissa ja yksityistilaisuuksissa.
Jokisen Leipomon tärkein vientituote oli leipä, jota se toimitti lähtökohtaisesti Valkeakosken kyläläisille kuudesti viikossa. Leivän lisäksi leipomo valmisti myös muita leivonnaisia, kuten täytekakkuja. Täytekakut olivat menneet leipomon avaamiseen aikaan kuin kuumille kiville. Myöhemmin perustetuissa kahviloissa tarjoiltiin pikkulämpimiä, kuivatuotteita ja virvokkeita. Valinnan varaa oli siis laidasta laitaan ja laatu oli paikallaan. Koko Jokisen Leipomon valikoima oli valmistettu perinteisten suomalaisten reseptien mukaan ilman kemiallisten aineiden tai lisäaineiden käyttöä.
Jimi Niemi